Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borsod - a megyéről általában képes leírás - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu
részletek »

Borsod - a megyéről általában - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: borsod.tlap.hu » Borsod - a megyéről általában
Keresés
Találatok száma - 7 db
A magyar foci a szurkolók szemével

A magyar foci a szurkolók szemével

Kedves Focibarátok! Ezen a blogon a magyar labdarúgás hátterével szeretnénk foglalkozni. Várunk minden hozzászólást ,akinek van véleménye a magyar bajnokságról, válogatottról, játékosokról, edzőkről, bírókról szóljon hozzá. Megpróbálunk betekintést nyerni a magyar foci legmélyebb bugyraiba, szigorúan szurkolói szemmel. A blog szeretné felhívni a magyar foci valódi problémáira az emberek, és a Szövetség figyelmét. Célunk az, hogy a magyar foci színvonalasabb eredményesebb, és tényleg szerethető legyen. Hajrá magyarok!

A megye történelméről

A megye történelméről

A 7248 km2 kiterjedésű, az ország területének 7,8-át kitevő Borsod-Abaúj-Zemplén megye Magyarország második legnagyobb megyéje. Lakosságának lélekszáma 2003. év végén 738.143 fő volt. E közigazgatási egység újabbkori képződmény. Az 1950-ben végrehajtott területi-közigazgatási reform által létrehozott mesterséges alakulat eltérő történelmi múltú és gazdasági-társadalmi fejlődésében erőteljesen különböző tájakat integrál. Borsod-Abaúj-Zemplén megye nevében a királyi Magyarország 3 egykori vármegyéjének (Borsod, Abaúj, Zemplén) emlékét őrzi. Valójában a mai megye ennél több, hiszen az egykori Gömör, Torna és Kishont vármegyékből is alakultak ki részegységei. A legnagyobb területeit kitevő Borsod, Gömör, Abaúj és Zemplén az államalapítást követő századokban határvármegyék voltak, a Lengyel- és Oroszország felőli betörések elleni védelmi célból szervezték őket. Zemplén, Borsod és Gömör területei a XIX. század utolsó harmadáig változatlanok voltak. Borsod és Gömör valószínűleg első ispánjáról kapta a nevét. Árpád-kori központjaik Borsod és Gömör (Sajógömör) várában voltak. Zemplén szláv nyelvből származtatható nevének jelentése: földből való vár , amely a szlovákiai Zemplén településen állott.

A név eredete

A név eredete

Mindhárom volt vármegyét váráról nevezték el. Borsod vára török eredetű személynévből kapta a nevét, a Bors név jelentése megegyezik mai bors szavunkéval, a -d toldalék pedig helynévképző. Nem tisztázott, hogy Bors a vár első ispánja volt-e. Abaúj a birtokosairól, az Abákról, illetve központjáról, Abaújvárról kapta a nevét. A vár nevét ma település viseli. Zemplén neve a szlovák zem (föld; szláv zemlja) szóból ered, és földvárat jelent; várát hívták így, melynek maradványai ma is láthatók a szlovákiai Zemplén falu mellett.

Földrajzi adottságai

Földrajzi adottságai

Földrajzi adottságai tekintetében Borsod-Abaúj-Zemplén az ország egyik legváltozatosabb megyéje. Itt találkozik az Alföld az Északi-középhegységgel és a közé ékelődő medencesorral. A megye déli része ezért síkság, északi területe pedig hegyes, dombos. A megye legmagasabb pontja a Bükk hegységben található Kukucsó-hegy (945 m). A Bükk hegység legmagasabb pontja Heves megyében található. Második legnagyobb csúcsa a Szalánci-hegység magyarországi nyúlványát alkotó Nagy-Milic (896 m).

Földrajzi elhelyezkedés - a Wikipédiából

Földrajzi elhelyezkedés - a Wikipédiából

Borsod-Abaúj-Zemplén megye Magyarország északkeleti részében található. Északról Szlovákia, nyugatról Heves és Nógrád megyék határolják, délről és keletről pedig a Tisza, amely Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéktől választja el. Megyeszékhely: Miskolc.

Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye friss hírei

Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye friss hírei

Itt mndent megtudhat a megye és a megyeszékhely friss híreiről, történéseiről. Sok értékes információt kaphat az aktuális programokról, szabadidős tevékenységekről, kultúrális és sport eseményekről egyaránt.

Zsani Művek

Zsani Művek

Sziasztok! A blogomban főleg süthető gyurmából készült ékszereket, figurákat, kulcstartókat, könvyjelzőket szeretnék bemutatni. Remélem majd elnyeri tetszéseteket! :) Látogassátok az oldalamat.

Tuti menü