Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borsod - Aggteleki Nemzeti Park képes leírás - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu
részletek »

Borsod - Aggteleki Nemzeti Park - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: borsod.tlap.hu » Borsod - Aggteleki Nemzeti Park
Keresés
Találatok száma - 5 db
Aggteleki cseppkőbarlang

Aggteleki cseppkőbarlang

Vörös-tói túra: A túra során kb. 2 órás, 2,3 km-es sétát tesznek a látogatók a Baradla-barlang ún. vörös-tói bejáratától a jósvafői kijáratig. A túra útvonala a Styx-patak medre mentén halad, érintve hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, valamint a barlang legnagyobb termét, az ún. Óriások-termét, ahol rövid zenehallgatásra is sor kerül.

Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Hazánk nemzeti parkjai közül ez az első, amelyet hangsúlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre 1985-ben. A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén - a hajdani Gömör - Tornai- karszt részeként - a Sajó- és a Hernád folyó között, mintegy 20 000 hektár területen helyezkedik el. A térséget nagyrészt a földtörténeti középkor triász időszakában, mintegy 230 millió évvel ezelőtt képződött kőzetek építik fel, melyek tulajdonságai szabták meg a táj arculatát, s bennük alakultak ki a térség világhírű barlangjai és egyéb karsztjelenségei. Ilyen alakzatok, kőzet együttesek, valamint földtani alapszelvényként szolgáló feltárásaik Magyarországon csak itt fordulnak elő. Az Aggteleki karsztvidék mai formája elsősorban a mészkő alapkőzet lepusztulásával kapcsolatos folyamatok és a karsztjelenségek eredménye. E viszonylag kis területen a jégkorszaktól mindmáig tartó, mérsékelt övi karsztfejlődés szinte valamennyi megjelenési formáját megfigyelhetjük.

Aggteleki Nemzeti Park Magyarország

Aggteleki Nemzeti Park Magyarország

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban az földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvása érdekében hoztak létre. A felszín alatti természeti kincsek - az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai - 1995-ben felkerültek a Világ Természeti és Kulturális Örökségének listájára.

Az Aggteleki Nemzeti Park növényvilága

Az Aggteleki Nemzeti Park növényvilága

Az Aggteleki-karszt és a Cserehát az Északi-középhegység flóravidékén belül a Tornense flórajárás része, természetes vegetációjának nagyfokú változatossága és térbeli mozaikossága a sajátos karsztos felszínnek és a szélsőséges mikroklimatikus feltételeknek köszönhető. A Kárpátok közelsége miatt a növényzet sokkal több magasabb hegyvidékekre jellemző elemet tartalmaz, mint ahogyan azt a terület magassága és inkább dombvidéki jellege alapján várhatnánk. Szigetszerűen, ritkaságként néhány északi, magashegységi faj is előfordul. Ugyanakkor a száraz, meleg, meredek sziklájú, déli kitettségű oldalak mediterrán hatást keltenek, és váltakozva a lankásabb részek kontinentális erdőssztyepp-növényzetével erős pannon befolyásról árulkodnak.

Baradla tanösvény

Baradla tanösvény

Az Aggteleki Nemzeti Park első tanösvénye 1983-ban létesült. A Baradla-barlang bejáratait összekötő felszíni túraútvonalon - a fedett és a nyílt karszt határán - a látogatók a terület természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg. Az érintett látnivalókhoz 18 tábla fűz közérthető magyarázatot. A tanösvényvezető-füzet a Baradla-barlang látogatóközpontjában szerezhető be.

Tuti menü