Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borsod borvidéke - Tokaj képes leírás - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu
részletek »

Borsod borvidéke - Tokaj - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: borsod.tlap.hu » Borsod borvidéke - Tokaj
Keresés
Találatok száma - 6 db
A tokaji vár

A tokaji vár

Tokaj Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a történelmi Zemplén vármegye déli szegletében található a Tisza és a Bodrog összefolyásánál. A város Árpád-kori eredete igazolt, hiszen már Anonymus is említi Hímesudvar (Hymesudoar) néven. A fontos stratégiai helyen fekvő településnek egyben a természeti adottságai is kiválóak, hiszen itt találkozik a Zemplén, az Alföld területét képező nyírségi homokbuckákkal, illetve a mocsaras - ártéri gazdálkodásra kiválóan alkalmas - Bodrogköz, a jó táptalajjal rendelkező, gazdag termést adó Taktaközzel. A város számára tehát mindig is biztosítva volt a taktaközi gabona, a bodrogközi hal, a nyírségi gyümölcsök és természetesen a tokaji szőlő - ezáltal a bor. Emellett erre futott egy fontos kereskedelmi útvonal mely a Miskolc-Debrecen, illetve a Kassa-Nagyvárad közti árucserét bonyolította. Ráadásul ezen útvonalnak Tokajnál volt a Tiszai átkelőhelye - elkerülve a bodrogközi, illetve a Tisza menti mocsarakat. Fontos tudni, hogy a Tiszának gyakorlatilag Tokajnál a legkeskenyebb az ártere (középkori viszonylatban), hiszen itt a rakamazi magaspart és a Tokaji-hegy közötti távolság alig három kilométer.

Bortartály  - Zsombi Plast

Bortartály - Zsombi Plast

Tartályaink készítéséhez modern alapanyagokat használunk, hogy a végeredmény a legmagasabb elvárásoknak is megfeleljen. Gyártunk OÉTI engedéllyel rendelkező termékeket, kínálatunkban szerepel bortartály is. Emellett esővíz tartály és szennyvíztartály készítésével is foglalkozunk. Vállaljuk korábbi, akár más anyagból gyártott tartályok műanyaggal való bélelését. Főként élelmiszeripari, mezőgazdasági, vízgazdálkodással és szennyvízkezeléssel foglalkozó cégekkel dolgozunk, de egyéb célokra is gyárthatunk tartályokat.

Tokaj - az aszú fővársoa

Tokaj - az aszú fővársoa

A táj különleges geopotenciálja abból adódik, hogy az érintkező tájak genetikailag és gazdaságilag nagyon különbözőek. A tökéletes síkságnak minősülő Alföld és az Északi-Középhegységhez tartozó vulkanikus eredetű Zempléni-hegység (Eperjes-Tokaji-hegység) találkozik itt. Maga a Tokaji-hegy (Kopasz-hegy) az Eperjes-Tokaji hegyláncnak az Alföldre mélyen előreugró, izoláltan álló vulkáni kúpja. 514 méter magas, meredeken emelkedik ki a 100 méter körüli tengerszint feletti magasságú csatlakozó síksági kistájakból (Bodrogköz, Taktaköz, Nyírség).

Tokaj-hegyaljai borvidék

Tokaj-hegyaljai borvidék

A Tokaj-hegyaljai borvidék vagy Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék (röviden Hegyalja, Tokaj-Hegyalja vagy Tokaji borvidék) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.

Tokaji Aszú

Tokaji Aszú

A Hegyalját és Magyarországot világhírűvé tevő nedű a világ legnemesebb édes bora. Az aszúkat a töppedő szőlőszemek botrytises, nemes rothadásnak eredményeként létrejött speciális szemekből, különleges eljárással készítik., kizárólag a legjobb évjáratokban, amikor ezt az időjárás megengedi. Az aszúbor minőségének meghatározására a boron feltűntetett puttonyszámmal jelölik. Ez a szám azt mutatja meg, hogy a 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó 'puttonyból' hányat kevernek egy-egy gönci hordó musthoz. A puttonyok száma alapján 3, 4, 5 és 6 puttonyos aszúborokról beszélhetünk, amely szám jellemzően általában mind magasabb minőséggel és nagyobb édességgel párosul.

Tokaji borok

Tokaji borok

Tokaj-hegyalján a négy alapbor mellett (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta) nemes borkülönlegességeket is készítenek. Voltaképpen ezek alapozták meg a borvidék világhírét. E borkülönlegességek körébe tartozik a Szamorodni (száraz és édes), az Aszú (3-6 puttonyos), valamint az Aszúeszencia, Eszencia, Fordítás és Máslás. Ezeket a kategóriákat és meghatározásokat a magyar bortörvény - azaz az 1997.évi CXXI.törvény - rögzíti.

Tuti menü