Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borsod - Bükki Nemzeti Park látnivalók, települések képes leírás - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu
részletek »

Borsod - Bükki Nemzeti Park látnivalók, települések - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: borsod.tlap.hu » Borsod - Bükki Nemzeti Park látnivalók, települések
Keresés
Találatok száma - 5 db
Bogács

Bogács

Bogács - dél-borsodi üdülőközség, a Bükkaljai Borvidék központja. Egertől 16 km-re fekszik a Bükk hegység kiszélesedő völgyében. Nemzetközi hírű termálfürdőjével, szép környezeti fekvésével, gazdag kulturális programjaival, borkultúrájával, fejlett infrastruktúrájával és színvonalas szolgáltatásaival az észak-magyarországi régió dinamikusan fejlődő települése. A település helyben bányászott, vörös kőből épült római katolikus temploma a 13. századból származik, a 14. században csúcsíves, majd barokk stílusban építették át. A bogácsi termálfürdő a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket télen-nyáron fogadja. Bogács a nemzeti park közelsége révén a természetjáróknak, a téli sportok kedvelőinek, a horgászoknak és a vadászoknak is lehetőséget kínál az év minden hónapjában. A faluban számos vendéglátó egység, apartmanház, fizető-vendéglátó hely és kemping áll a vendégek rendelkezésére.

Bükki Nemzeti Park fél perc videón

Bükki Nemzeti Park fél perc videón

A Bükk hegységet főleg tengeri üledékes kőzetek (mészkő, agyag, dolomit, homokkő) építik fel, amelyek képződése kb. 330 millió évvel ezelőtt kezdődött és 150 millió éve ért véget. A földtörténeti újkorban a terület többször megsüllyedt és felemelkedett, amelynek következtében változatos domborzat alakult ki, páratlanul gazdag élővilággal. Flórája körülbelül 13 000 növényfajból áll, faunáját 22 000 állatfajra becsülik.

Bükkszentkereszt

Bükkszentkereszt

Bükkszentkereszt - Újhuta - a Bükk legmagasabban fekvő települése, Miskolctól néhány kilométerre. Magyarország egyik kedvelt üdülőfaluja. Hírnevét különleges természeti környezetének, élővilágának, gyógyhatású levegőjének, ahol egész évben lehetőség nyílik aktív pihenésre, sportolásra, illetve időszakosan kulturális és sport rendezvények megtekintésére. A község kialakulását a diósgyőri koronauradalom által 1755-ben létrehozott üveghutájának köszönheti, eredeti nevét - Újhuta - is innen kapta. A település fejlődése, a lakóházak építése az üveghuta körül indult meg. Az 1850-es években már 47 lakóháza volt a községnek. Egy-két régi, épen megmaradt, szép lakóházat még mai is lehet látni. Népességének nagyobb része még ma is szlovák. A régi fakápolna helyett 1801-ben épült kőtemplom belső berendezései a diósgyőri volt pálos kolostor templomából származnak. Értékes emléke a mennyezetről lecsüngő üvegcsillár, melyet a Bükk hegység utolsó üveggyárosa ajándékozott a templom részére 1887-ben. 1989-ben nyílt meg az Bükki Üveghuták Ipartörténeti Múzeuma, mely a négy, bükki üveghuta településtörténetéből, a huták termékeiből ad ízléses bemutatót; bemutatja a manufakturális üveggyártás eszközeit, alapanyagait, az 1860-as évektől fennmaradt üvegeket, illetve az alapító családok történetét.

Cserépfalu

Cserépfalu

Cserépfalutól északra, az Ódorvár bérce alatt, a Hór-völgyben, festői környezetben találjuk az Oszlai tájházat. A 18-19. század fordulóján épült egykori erdészház, majdan munkásszállás, 1981 óta múzeumi kiállítást rejt, a környékbeli népekre jellemző tárgyi kultúrát, népművészetet, mindennapi használati tárgyakat őrzi.

Dédestapolcsány

Dédestapolcsány

Dédestapolcsány - a falut a nemzeti park, a Lázbérci-tó és a Lázbérci Tájvédelmi Körzet határolja. Neve két árpádkori község, Dédes és Bántapolcsány egyesítéséből jött létre. A Dédestapolcsány feletti kősziklán áll a katolikus templom, szemben vele a Serényi-kastély. Szép látnivalót ígérnek a dédesi református fatemplom restaurált mennyezeti fakazettái. A vár - melynek ma már csak a romjai láthatók - a településtől 5 km-re található. A vár a Bán-patak szűk völgye fölött emelkedő mészkőszirten állt, egy bronzkori földvár helyén, melynek sáncrendszere még ma is felfedezhető. A községben érdemes megtekinteni Dr. Kiss Miklós 2 000 darabból álló cserép- és keménycserépedény-gyűjteményét is.

Tuti menü