Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borsod - Folyók, tavak, víztározók képes leírás - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu
részletek »

Borsod - Folyók, tavak, víztározók - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: borsod.tlap.hu » Borsod - Folyók, tavak, víztározók
Keresés
Találatok száma - 6 db
Bodrog

Bodrog

A Bodrog különös folyó, olyan szempontból, hogy ezt a nevét csak akkor veszi fel, amikor több kisebb-nagyobb folyóból egyesül. A Topoly és az Ondova ömlik egymásba elôször és Ondova névvel halad dél felé, majd felveszi az Unggal megnagyobbodott Latorcát és neve innentôl kezdve Bodrog és nemsokára átlépi a jelenlegi magyar határt. Az egyesült Bodrogot két dolog jellemzi: 1. a 115 km hosszú folyó közös völgye csak 55 km, melyben a meder több, mint kétszer annyit kanyarog. 2. ezen az úton Zemplén falutól a torkolatig vagyis Tokajig mindössze 3,55 m az esése. Ezért rendkívül lassú a folyása és még lassúbb volt a szabályozás elôtt.

Bódva

Bódva

A Bódva folyó Szlovákiában, a Gömör-Szepesi-érchegység déli lejtőjén ered, Hidvégardónál lépi át a magyar határt; Szendrő és Edelény érintésével Boldva község után ömlik a Sajóba. Hossza: 110 km, melyből a magyar szakasz 56,1 km. A meder átlagos esése: 83,8 cm/km, azaz a magyarországi folyók közül a legmeredekebb. Szélessége: 8-14 méter. A víz átlagos sebessége: 2-4 km/óra, mélysége: 0,5-1 méter. Árvízi vízhozama: 80,0 m³/sec.

Hernád

Hernád

A Hernád Felvidék területén ered és magyar területen torkollik a Sajóba. A hazai mederszakasz hossza 118,4 km. A meder átlagos szélessége kis vízhozam mellett 35 m, hasznos vízterülete 414,4 ha. A víz gyors folyású, oxigéndús. Elsősorban harcsás víz, de megtalálható benne a paduc, a márna, a ponty, a csuka és a süllő is. A Hernád folyó a Bársonyos és Csíkos patakokkal együtt 553,7 ha. A hernád víz mélysége változó, víz ajzata kavicsos.

Lázbérci víztározó

Lázbérci víztározó

A térség horgászparadicsomának otthont adó Lázbérci víztározó, kiemelkedően szép, méreteit tekintve lenyűgöző: 6 millió km ³ vizet tárol, átlagos vízmélysége 7,5 méter, míg a maximális vízmélység a gát előtti térben 16,5 méter. A tó a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén található, a melynek nagyága 3670 ha, ebből fokozottan védett 683 ha, ez a víztározót és az azt övező 120 m-es parti sávot foglalja magában.

Rakaca víztározó

Rakaca víztározó

Rakaca az ország egyik legnagyobb hegyividéki víztározója, a horgászok paradicsoma. A Cserehát a vadászok ismert és kedvelt vidéke, ahol több vadászházis várja a megfáradt embereket. Érdemes ellátogatni ebbe a térségbe.

Sajó

Sajó

Sajó a Tiszának egyik jobboldali mellékfolyója, mely Gömör és Kishont vármegyében, a Fabova hegy aljában, három jelentéktelen főág egyesüléséből, 1294 m. magasságban ered. Ezen folyócskák egyike az u. n. Sós-völgyből (Szlanszka dolina) csörgedezik s innen a folyó Sav + jó neve, melynek a németben Salzach felel meg. A S. Dobsinán, Rozsnyón, Pelsücön s Tornalján át a gömöri szűkebb S.-völgyet (l. o.) alkotja, mely Csoltótól és Beretkétől mind jobban kitágul, s a vármegyében S.-Szt.-Péterig ér, ahol a S. a Rima vizével megerősödve DK-i irányt követ s Borsod vármegyében felveszi a Hernád és Tarca mellékfolyókat s miután 160 km.-nyi utat megfutott s a Bodva és Hejo vizekkel is megerősödött, Kesznyéten mellett ömlik a Tiszába. A S. torkolatánál 324,2 m. (1026 bécsi láb) magasságban foly. A folyó neve régi oklevelekben, kivált a XIII. században igen gyakran előfordul, emlegeti Béla király névtelen jegyzője, Rogerius és Kézai mester.

Tuti menü