Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borsod megyeszékhelye: Miskolc képes leírás - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu
részletek »

Borsod megyeszékhelye: Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: borsod.tlap.hu » Borsod megyeszékhelye: Miskolc
Keresés
Találatok száma - 5 db
A címer

A címer

Miskolc város első pecsétlenyomata egy 1389. július 7-én kelt okmányon található, sárga viaszba nyomva. Körirata kivehetetlen, címerképe liliomos koronával ékesített királyi fő. E királyi fő kiléte vitatott, Szent István neve azért merült fel, mert ő volt az avasi templom védőszentje, viszont a liliomos korona Nagy Lajos királyunk személyére utal. 1433-ból való a következő pecsétváltozat, ugyancsak sárga viaszban, ennek körirata 'Sigillum Civitas Miskolcz', ezen már szakállas a koronás fő, feltehetően Luxemburgi Zsigmond. A fej mellett balról hold, jobbról hatágú csillag. Ennek másik változata is ismert amin a véset új, feltehetően a megkopott régi helyett készült. Egy időszakban a koronás fő helyett egy szétvetett lábú alak volt a pecsétnyomat, majd Szent István király teljes alakja, aki kezeiben jogart és országalmát tart. Ezt a pecsétet 1687-ig használták, ezután jelenik meg a király alakja helyett egy hajdú egyik kezében szőlőfürttel, másikban búzaszállal.

A Miskolci Egyetem

A Miskolci Egyetem

A világhálón barangolva időutazásban is része lehet a kalandozónak. Az utazó sokszor a múltat vizsgálja, hogy a jövő láthatóbb legyen. Tekintsünk először pár gondolat erejéig a múltba! A Miskolci Egyetem története több mint 275 évre tekint vissza. A világ első műszaki felsőoktatási intézménye, a Selmecbányai Bányászati Akadémia különleges tudást és értéket képviselt. Öröksége, ereklyéi a mai napig áthatják egyetemünk életét. Meggyőződésem, hogy ebben a fejlődésben a kiszámíthatóság és a stabilitás a legfontosabb szempont, az örökös megújulás képességének alapját hagyományaink, nagy formátumú oktatóink, vezető elődeink munkássága adja.

Földrajzi elhelyezkedés

Földrajzi elhelyezkedés

Miskolc az Északi középhegység legfontosabb helyén, az un. Miskolci-kapuban fekszik; a borsod-zempléni tájaknak nemcsak földrajzi központja, hanem a különböző tájegységek találkozópontja is. A város körül körcikkszerűen találkoznak egymással: a Bükk hegység, a Cserehát, a Zempléni-hegység és az Alföld szegélye. A Bükk ókori-középkori mészkő, dolomit, agyagpala tömegei adják a terület nyugati résznek szilárd gerincét. Ezek a kőzetféleségek a pusztító erőkkel szemben ellenállóak, ezért markáns, kiemelkedő felszínformákkal tűnnek fel. Ezt a kemény, szilárd alaphegységű tömeget teljes mértékben körülölelik a jóval fiatalabb harmadkori (oligocén, miocén, pliocén) tengeri, tengerparti és szárazföldi üledékekből álló bükki előhegyrendszerek. Ezek anyaga homokkő, agyag, kavics, közbetelepült szénrétegekkel.

Miskolc - a megyeszékhely

Miskolc - a megyeszékhely

Kérem, ismerkedjen meg több évszázados múltra visszatekintő városunk történelmével, kulturális kincseinkkel, Miskolctapolca és Lillafüred természeti értékeivel! Miskolc hazánk harmadik legnépesebb városa, az észak-magyarországi régió közigazgatási, gazdasági, oktatási, tudományos központja, Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye. Fő turisztikai vonzerőnk, a miskolctapolcai Barlang - és Gyógyfürdő, amely Európában is egyedi természeti képződmény. A termálvízben található ásványi anyagok kedvező koncentrációja, a kellemes, gyógyító barlangi levegő, és napjaink jelentős beruházásai ma már az élmény és gyógyulás komplexumává alakították a barlangrendszert. A Bükk-hegység vonulatai, Lillafüred sebes vizű patakjai, hűs hegyi levegője minden pihenni vágyó és aktív kikapcsolódást kedvelő turista álma. A hegyvidéki üdülőhely legismertebb nevezetességei a Hámori-tó partján álló Palotaszálló, és a vízesés, amely Magyarország legnagyobb vízesése. Védett vadgesztenyefasor vezet a diósgyőri várhoz, amely az egyik legkeresettebb idegenforgalmi attrakciója Miskolcnak. Jellegzetes négy tornyából csodálatos kilátás nyílik a környező hegykoszorúkra, s minden évben kulturális programokkal várja az ide érkezőket. Miskolc belvárosa számtalan építészeti, művészeti, történeti emlékkel dicsekedhet.

Miskolc hírességei

Miskolc hírességei

Budai József: Életművének elemzői tevékenységének bemutatásakor nevezték tanárnak, pomológusnak, tudósnak, újságírónak és politikusnak azt az embert, akinek 1851-1896 közötti életéről annyi konkrétumot tudunk, amennyit 1896-1939 közötti, Miskolchoz kötődő élete és munkássága során elmondott, vagy leírt magáról.

Tuti menü