Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Baradla - Bortartály [2. oldal]
részletek »

Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei képes leírás: Baradla - Bortartály [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: borsod.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 85 db
Baradla tanösvény

Baradla tanösvény

Az Aggteleki Nemzeti Park első tanösvénye 1983-ban létesült. A Baradla-barlang bejáratait összekötő felszíni túraútvonalon - a fedett és a nyílt karszt határán - a látogatók a terület természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg. Az érintett látnivalókhoz 18 tábla fűz közérthető magyarázatot. A tanösvényvezető-füzet a Baradla-barlang látogatóközpontjában szerezhető be.

Bodrog

Bodrog

A Bodrog különös folyó, olyan szempontból, hogy ezt a nevét csak akkor veszi fel, amikor több kisebb-nagyobb folyóból egyesül. A Topoly és az Ondova ömlik egymásba elôször és Ondova névvel halad dél felé, majd felveszi az Unggal megnagyobbodott Latorcát és neve innentôl kezdve Bodrog és nemsokára átlépi a jelenlegi magyar határt. Az egyesült Bodrogot két dolog jellemzi: 1. a 115 km hosszú folyó közös völgye csak 55 km, melyben a meder több, mint kétszer annyit kanyarog. 2. ezen az úton Zemplén falutól a torkolatig vagyis Tokajig mindössze 3,55 m az esése. Ezért rendkívül lassú a folyása és még lassúbb volt a szabályozás elôtt.

Bodrogközi Kastélymúzeum

Bodrogközi Kastélymúzeum

A múzeumépület Magyarország legnagyobb reneszánsz kastélya. Műemléki értékét is ez adja. Története évszázadokra nyúlik vissza. A XIV. században a Tokaji vár tartozéka volt, a török hódoltság után a Serédi, majd az Alaghy-család tulajdonába került. Birtokjogát 1571-ben a Mágóchy-család szerezte meg: a jelenleg is látható kastély falait 1560 - 1581 között emelték fel. A hajdani fényében pompázó kastély egyik legfontosabb nevezetessége a Bodrogköznek. Ezt nemcsak szépségének köszönheti, hanem a benne található kastélymúzeum gyűjteményének is, mely teljes képet nyújt a tájegység népművészetéről, népi kultúrájáról: tartalmazza a kastélyenteriőr tárgyait; a bodrogközi paraszti gazdálkodás, halászat, kismesterségek, lakáskultúra emlékeit; valamint Czinke Ferenc grafikáit is.

Bódva

Bódva

A Bódva folyó Szlovákiában, a Gömör-Szepesi-érchegység déli lejtőjén ered, Hidvégardónál lépi át a magyar határt; Szendrő és Edelény érintésével Boldva község után ömlik a Sajóba. Hossza: 110 km, melyből a magyar szakasz 56,1 km. A meder átlagos esése: 83,8 cm/km, azaz a magyarországi folyók közül a legmeredekebb. Szélessége: 8-14 méter. A víz átlagos sebessége: 2-4 km/óra, mélysége: 0,5-1 méter. Árvízi vízhozama: 80,0 m³/sec.

Bogács

Bogács

Bogács - dél-borsodi üdülőközség, a Bükkaljai Borvidék központja. Egertől 16 km-re fekszik a Bükk hegység kiszélesedő völgyében. Nemzetközi hírű termálfürdőjével, szép környezeti fekvésével, gazdag kulturális programjaival, borkultúrájával, fejlett infrastruktúrájával és színvonalas szolgáltatásaival az észak-magyarországi régió dinamikusan fejlődő települése. A település helyben bányászott, vörös kőből épült római katolikus temploma a 13. századból származik, a 14. században csúcsíves, majd barokk stílusban építették át. A bogácsi termálfürdő a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket télen-nyáron fogadja. Bogács a nemzeti park közelsége révén a természetjáróknak, a téli sportok kedvelőinek, a horgászoknak és a vadászoknak is lehetőséget kínál az év minden hónapjában. A faluban számos vendéglátó egység, apartmanház, fizető-vendéglátó hely és kemping áll a vendégek rendelkezésére.

Bogácsi Thermálfürdő

Bogácsi Thermálfürdő

2010. évben is változatlan áron várjuk Vendégeinket a bogácsi Thermálfürdőben és azon szálláshelyein. Évközben árváltozás várható, melynek jogát előre bejelentés nélkül fenntartjuk. Továbbá felhívjuk kedves Vendégeink figyelmét, hogy 2009. március 01-től a fürdő szolgáltatásait üdülési csekkel is igénybe vehetik. Bogács a Bükk-hegység lábánál a Hór és Szoros patak völgyében található, mely az utóbbi években kedvelt pihenőhely lett. Kőolajkutatással feltárt 76 oC -os termálvíz (480 méter mély kutakból nyerik) méltán emelte hírnévre Bogácsot. Ezen természeti adottság kihasználásával létesült a termálfürdő, mely nyitott medencéivel télen-nyáron közkedvelt hely a meghitt, nyugodt környezetben. A fürdő területén három termálvizes medence (36-38oC), kettő gyógyvizes medence(36-38oC), egy gyermekpancsoló(30oC), és egy feszített víztükrű úszómedence(24oC) áll a vendégek rendelkezésére.

Boldogkőváralja

Boldogkőváralja

A Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte.

Borsod-Abaúj-Zeplén látnivalók - welness, hotel

Borsod-Abaúj-Zeplén látnivalók - welness, hotel

Borsod-Abaúj-Zemplén megye térképe, látnivalói, szállásai egyaránt. Wellness hotelek szenzációs akciói, kihagyhatatlan csomagajánlatokkal. Fedezze fel a térség mesés látnivalóit, pihenjen frissítő wellnessezéssel párosítva. Biztonságos online foglalási rendszer, garantált gyermekkedvezmények, családi akciók.

Borsodbóta

Borsodbóta

Őskori település, melyet a területén talált bronzkori kardok is bizonyítanak. Az első írásos említése Bolcha néven 1494-ből származik. A múlt század elején a falu lakosa Vitéz Borbély-Maczky Emil Borsod Vármegye főispánja nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a település a 'Magyar Semmering' egyik kiemelt üdülőhelyévé váljon. Közreműködésével a helyiek bekapcsolódtak a Magyar Vendégforgalmi Szövetség munkájába. A lakosság vendégszeretete, a magas színvonalú ellátás és a környéken található számtalan kirándulóhely, látnivaló miatt sokan keresték fel a falut. A falu közepén álló Borbély-Maczki kastélyban jelenleg Óvoda, Idősek Klubja és Kisebbségi Iroda otthona található. A feleségének ajándékozott Elly-forrás pedig a mai napig is kedvelt kirándulóhely.

Hirdetés
Borsodgeszt

Borsodgeszt

A terület az őskor óta lakott, a honfoglaló magyarság is korán megtelepedett itt. Először 1292-ben említik. A lakosság évszázadokon át szőlőtermesztéssel foglalkozott, ma ennek nincs gazdasági jelentősége. 1973-ban összevonták a szomszédos Sály községgel, de 1990 után ismét szétváltak.

Borsodi Sörgyár

Borsodi Sörgyár

Magyarország egyik legnépszerűbb sörének gyártója és forgalmazója, a Borsodi Sörgyár Zrt 1973-ban kezdte meg működését a Miskolc melletti Bőcs községben. A Borsodi Sörgyár Zrt. a söripar állandó innovátora, mindig gyorsan és rugalmasan igazodik a fogyasztói, piaci igényekhez. Termék- és csomagolás-innovációjával folyamatosan új trendeket diktál a hazai sörpiacon. Ezeknek köszönheti sikereit és legfőbb márkájának, a Borsodinak, a népszerűségét is. A sörgyár tulajdonosa, az InBev és az amerikai Anheuser-Busch egyesülésével 2008 novemberében létrejött a világ legnagyobb sörgyártója, amely egyben a világ TOP 5 FMCG cégének egyike. Az AB-InBev világszerte 30 országban van jelen, 120.000 alkalmazottjával, Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt.

Borsodi Tájház

Borsodi Tájház

A Borsodi Tájház a város és a Bódva völgye regionális múzeuma. Gyűjtőkörébe a néprajz tárgyi és szellemi anyagán kívül az ipar- és agrártörténet, a művelődéstörténet, a helyismeret tartozik. 2000 júniusától helyet ad a Borsodi Földvár ásatása során előkerült leletanyag egy részének is. Fenntartója Edelény Város Önkormányzata, működtetője a Művelődési Központ, Könyvtár és Múzeum. Három porta lakóház- és gazdasági épületegyüttesét foglalja magába. A lakóépületek és a fennmaradt gazdasági épületek a Bódva menti népi építészet szinte érintetlenül megmaradt reprezentánsai. A száz holdon gazdálkodó kisnemes Szathmáry-Horkay család portáját - a múzeumegyüttes első egységét - 1997-ben vásárolta meg az akkori városi tanács múzeumi célra a polgári tiszta szoba bútoraival együtt (Borsodi út 155.). A Szűcs-Kiss-Szarka középparaszti 'amerikás' család háza (Váralja u. 1.) 1997-ben került a város tulajdonába vásárlás útján. A kisnemes Vadászy család portáját (Váralja u. 2.) 2000-ben vásárolta meg az önkormányzat az örökösöktől. A három porta termeiben az említetteken kívül látható még cipész-, kerékgyártó-, kádár- és kovácsműhely, Hodossy Gyula kovács- és rézöntő mester munkái és a múzeum jelentős textilgyűjteményéből egy szép és gazdag kiállítás.

Borsodivánka

Borsodivánka

A falu régi település, a régi neve Iván volt és a Sartivánvecse nemzetség birtoka. Úgy látszik, hogy a név a nemzettség nevével függ össze, s ez a nemzetség a Rátold nemzetséggel rokon. A XIII. század végén a két nemzetség cserére lépett, s ekkor a Rátold nemzetség cserébe kapta Ivánt tiszai birtokáért. A XIV. században Jowan alakban írják a nevét, s ekkor egyik birtokosa Poroszlói Hanckó s ennek utódai, a Hanckófiak. Ebben a században az oklevelek általában Heves vármegyéhez számítják a községet a határában fekvő Szőke-pusztával együtt. A Hanckófiak a szatmári királyi sókamara alkamarásának, Zsadányi Mihálynak fiát, Tamást örökbe fogadják, s így ő is birtokossá válik.

Borsodnádasd

Borsodnádasd

Mi büszkeséggel, lokálpatriótákként kicsit elfogultsággal fordulunk értékeink felé, s szeretjük azt másoknak is bemutatni. A szűk völgyekben megbúvó utcáinkat gyönyörű, vadban gazdag erdőségek övezik, s csábítják túrázásra a természet szerelmeseit. Jó vizű forrásaink, horgásztavaink évtizedek óta vonzzák magukhoz az ország minden tájáról az ideérkezőket. Különleges település szerkezetünk, amely a barkó paraszti népesség és a lemezgyárba betelepülő külhonos munkásság együttélése révén alakult ki a 19. században, a mai napig tudományos kutatások tárgyát képezi. Gazdag népi hagyományainkat vendégszerető helyi polgárok ápolják, az ország más pontjaihoz képest jelentős számú civil szervezeteinkben. A közvetlen környezetünkben található kiemelt turisztikai célpontok (Eger, Szilvásvárad) felé jó kiindulópontot találhat Borsodnádasdban, bármely kirándulásra vágyó utazó.

Borsodszentgyörgy

Borsodszentgyörgy

Az itt élő emberek mindig nagy gondossággal, barátsággal fogadták a vendégeket. Ezt Ön még jobban megtapasztalja, ha nem csak a honlapunkat látogatja, hanem felkeresi a Bükk hegység lábánál elterülő, festői szépségű, olykor érintetlen természeti ritkaságokkal büszkélkedő, rendezett, nyugodt, csendes, de mégis 'élő' falunkat, melyet még átmenő forgalom sem zavar. Ha megérkezik, szálljon ki autójából és tegyen egy sétát! Nézze meg a római katolikus templomunkat, a Jézus Szíve kápolnát, az Arany János Általános Iskolát és Óvodát! Tekintse meg a tájházat, mely magángyűjtemény eredményeként jött létre és a falusi-paraszti kultúrából ad ízelítőt! Ha végigsétál Borsodszentgyörgy utcáin, láthatja, hogy a szépen rendezett házak, porták a környezetükre igényes emberek szorgalmát tükrözik, és ha megszólítjuk egymást, tapasztalni fogja vendégszeretetünket is.

Borsodszirák

Borsodszirák

A helyi, a belföldi és a külföldi látogatók által egyaránt elismert és megkedvelt oldalunk megújításával célunk az volt, hogy az első weboldal célkitűzéseit megőrizve, a technikai elemeket korszerűsítve egy felhasználóbarát, figyelmet megragadó weboldallal még jobban felkeltsük Borsodszirák iránt az érdeklődést. Borsodsziráknak, Miskolchoz, a megyeszékhelyhez, és több kisebb városhoz -Edelény, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Szendrő- való közelsége, közúton, vasúton való ideális megközelíthetősége, a település kiépített városi szintű infrastruktúrája, az önkormányzat vállalkozó barát magatartása garanciák arra, hogy a befektetők, a letelepedő vállalkozások megtalálják számításukat, megerősödjenek, illetve a Szirákon élő, vagy az itt letelepedni szándékozó családok kényelemesen éljenek.

Bortartály  - Zsombi Plast

Bortartály - Zsombi Plast

Tartályaink készítéséhez modern alapanyagokat használunk, hogy a végeredmény a legmagasabb elvárásoknak is megfeleljen. Gyártunk OÉTI engedéllyel rendelkező termékeket, kínálatunkban szerepel bortartály is. Emellett esővíz tartály és szennyvíztartály készítésével is foglalkozunk. Vállaljuk korábbi, akár más anyagból gyártott tartályok műanyaggal való bélelését. Főként élelmiszeripari, mezőgazdasági, vízgazdálkodással és szennyvízkezeléssel foglalkozó cégekkel dolgozunk, de egyéb célokra is gyárthatunk tartályokat.

Tuti menü