Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Kazinczy - Ruszin [4. oldal]
részletek »

Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei képes leírás: Kazinczy - Ruszin [4. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: borsod.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 85 db
Kazinczy Múzeum

Kazinczy Múzeum

Zemplén vármegye archívuma az 1754 és 1768 között felépült megyeháza északi szárnyának emeletén kapott elhelyezést. Az addig összegyűjtött anyagot előbb két teremben, a korízlésének megfelelő, barokk szekrényekben rendezték el, alul három soros, hajlított fiókokban, felül hat soros nyitott, később számmal ellátott polcokon. Kazinczy Ferenc kezdeményezésére, aki 1815-től haláláig, 16 éven át volt a levéltár munkatársa, jóval halála után, 1844-ben újabb három teremmel bővítették a levéltári részt, s az öt termet egybenyitották. Ma is ezekben őrzik a megye teljes feudális iratanyagát 1273-tól 1849-ig. Az egész falfelületet kitöltő, impozáns szekrénysorok Speck József újhelyi asztalosmester remek munkáját dicsérik, s a viaszosvászon-takarókkal ellátott, számozott polcok, a vasablakok, a vasajtók látványnak is szépek, az országban egyedülállóan idézik a 18-19. sz.-i levéltárak hangulatát. A 20. század elejétől a földszinten nyitottak újabb termeket a gyarapodó iratállomány számára. A jelenlegi raktárhálózat 1974-ben alakult ki, s most 14 teremben őrzik a történeti Zemplén vármegye teljes írásos múltját 1950-ig, amíg a a vármegye közgazdasági egységként működött.

Korach Mór

Korach Mór

Korach Mór humanista polihisztor volt: tudománypolitikus, mérnök, író és fest˜mˆvész is egy személyben. Tudósként a mˆszaki kémiában, s különösen a szilikátkémiai technológiában ért el kiemelked˜ eredményeket. Képezte, tanította a jöv˜ mérnökeit, tudományos dolgozóit, nevelte az egyetemi oktatókat és a kutató intézetek munkatársait. Nemcsak szakmára, hanem világnézetre, kutatói etikára is tanított. 1888. február 8-án született Miskolcon. Középiskoláit Fiuméban, fels˜fokú tanulmányait Budapesten, a József Nádor Mˆegyetemen végezte, ahol 1911-ben vegyészmérnöki oklevelet szerzett.

Látnivalók Lillafüred - Szállás, hotel Lillafüred

Látnivalók Lillafüred - Szállás, hotel Lillafüred

Szeretné megnézni Lillafüred látványosságait? Akkor a Hotel Szeleta kiváló választás az Ön számára, hisz Lillafüredtől nem messze, Miskolc-Alsóhámoron található. Szállásáról könnyen átugorhat Lillafüredre és megtekintheti a Hámori tavat, Szinva patak vízesését, valamint utazhat az Erdei kisvasúttal is. A lillafüredi nevezetességeken kívül ellátogathat Miskolcra, Diósgyőrre és Miskolc-Tapolcára is! Hotel Szeleta, szállás Lillafüred és Miskolc közelében!

Látnivalók Lillafüreden

Látnivalók Lillafüreden

Lillafüredi vízesés Magyarország legnagyobb esésű vízesése, amit a Palota-szálló építésekor alakítottak ki, tehát nem természetes képződmény. A víz húsz méter magasról zúdul a mélybe. Télen, amikor a vízesés befagy, olyan látvány tárul elénk, mintha egy mesében lennénk. Palotaszálló A szálló megépítésének ötlete gróf Bethlen Andrástól származik, akit első látogatásakor elbűvölt a táj szépsége. A híres szálloda végül az első világháború után, 1927 és 1930 között épült fel, gróf Bethlen István kormányzósága alatt, Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban. Mayer János, akkori földművelésügyi miniszter avatta fel Lillafüred nevezetességét. A szálló egyik étterme a közelmúltban reneszánsz étteremmé átalakított Mátyás-terem, ólomüveg ablakai a történelmi Magyarország várait ábrázolják. Az épülettől a Szinva-források felé hatalmas park terül el, botanikai ritkaságokkal. A szállóból a kilátás a Szinva patak völgyére és a Hámori-tóra nyílik. A nagy teraszok, a főbejárat fölött emelkedő torony, az épület alatt kialakított függőkert mind a középkori hangulatot idézik.

Lázbérci víztározó

Lázbérci víztározó

A térség horgászparadicsomának otthont adó Lázbérci víztározó, kiemelkedően szép, méreteit tekintve lenyűgöző: 6 millió km ³ vizet tárol, átlagos vízmélysége 7,5 méter, míg a maximális vízmélység a gát előtti térben 16,5 méter. A tó a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén található, a melynek nagyága 3670 ha, ebből fokozottan védett 683 ha, ez a víztározót és az azt övező 120 m-es parti sávot foglalja magában.

Matyó Múzeum

Matyó Múzeum

A Matyó Múzeum - melynek fő feladata a népművészeti és népviseleti anyag összegyűjtése, feldolgozása, valamint időszakos kiállításokon való bemutatása - 1952-ben alakult, a volt Korona Vendéglő és Szálloda első emeletén. A matyó népviselet történetét és a hímzés fejlődését bemutató kiállítása 1953. július 26-án nyílt meg. A múzeum 1962-ben került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósághoz. Jelenlegi helyére 1964-ben költözött. A múzeum gyűjteményeinek jelentős részét a viseletek, hímzések, szőttesek képezik; valamint megtalálhatóak benne a paraszti élet eszközei, bútorai, cserépedényei is. Jelenlegi állandó kiállítása - mely gazdag válogatást nyújt a múzeum gyűjteményeibből - 1975-ben készült 'Matyó élet - Ünnepek és hétköznapok' címmel, Fügedi Márta forgatókönyve alapján.

Mezőkövesdi Szállások

Mezőkövesdi Szállások

Szállás Mezőkövesd Percek alatt foglalhat szállást online. Wellness hotelek, panziók, vendégházak várják. Mezőkövesden, a választék óriási. Alacsony szállásárak mellett, maximális kikapcsolódás. Szállásfoglalók független véleményéből tájékozódhat az adott szállásokról. Hagyja maga mögött a hétköznapok fáradalmait és élvezze a wellness hotelek pihentető, frissítő szolgáltatásait! Oldalunkon nemcsak kereshet, de a megtalált szállást verhetetlen áron foglalhatja le!

Miskolc - a megyeszékhely

Miskolc - a megyeszékhely

Kérem, ismerkedjen meg több évszázados múltra visszatekintő városunk történelmével, kulturális kincseinkkel, Miskolctapolca és Lillafüred természeti értékeivel! Miskolc hazánk harmadik legnépesebb városa, az észak-magyarországi régió közigazgatási, gazdasági, oktatási, tudományos központja, Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye. Fő turisztikai vonzerőnk, a miskolctapolcai Barlang - és Gyógyfürdő, amely Európában is egyedi természeti képződmény. A termálvízben található ásványi anyagok kedvező koncentrációja, a kellemes, gyógyító barlangi levegő, és napjaink jelentős beruházásai ma már az élmény és gyógyulás komplexumává alakították a barlangrendszert. A Bükk-hegység vonulatai, Lillafüred sebes vizű patakjai, hűs hegyi levegője minden pihenni vágyó és aktív kikapcsolódást kedvelő turista álma. A hegyvidéki üdülőhely legismertebb nevezetességei a Hámori-tó partján álló Palotaszálló, és a vízesés, amely Magyarország legnagyobb vízesése. Védett vadgesztenyefasor vezet a diósgyőri várhoz, amely az egyik legkeresettebb idegenforgalmi attrakciója Miskolcnak. Jellegzetes négy tornyából csodálatos kilátás nyílik a környező hegykoszorúkra, s minden évben kulturális programokkal várja az ide érkezőket. Miskolc belvárosa számtalan építészeti, művészeti, történeti emlékkel dicsekedhet.

Miskolc - Barlangfürdő

Miskolc - Barlangfürdő

A 16. században törökök, és a közelben állomásozó császári csapatok, a környező települések görög kereskedői, és asszonyai által fürdésre, gyógyulásra és mosásra használt melegvizű forráshely egyre támogatottabb, ezáltal látogatottabb, és ismertebb lett. 1711-ben Kollovich Zsigmond váci püspök, aki egyben tapolcai apát, levélben hívja fel a vármegye figyelmét a fürdő állapotára, s rendbetételére ajánlja de Siking császári tábornokot, és itt táborozó katonáit. Az apát úr orvosokat és szakértőket hozat Kassáról, akik feladata, hogy kutatásaikkal alátámasszák a fürdőhely, a víz, és a környék gyógyító jelentőségét, annál is inkább, mert a környék elmocsarasodása kezdi elnépteleníteni a vidéket. E levélben olvasható először a fürdőház megépítésének szándéka.

Hirdetés
Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye friss hírei

Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye friss hírei

Itt mndent megtudhat a megye és a megyeszékhely friss híreiről, történéseiről. Sok értékes információt kaphat az aktuális programokról, szabadidős tevékenységekről, kultúrális és sport eseményekről egyaránt.

Miskolc hírességei

Miskolc hírességei

Budai József: Életművének elemzői tevékenységének bemutatásakor nevezték tanárnak, pomológusnak, tudósnak, újságírónak és politikusnak azt az embert, akinek 1851-1896 közötti életéről annyi konkrétumot tudunk, amennyit 1896-1939 közötti, Miskolchoz kötődő élete és munkássága során elmondott, vagy leírt magáról.

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy 1355-ben már királyi vadaskert működött a Csanyik-völgyben. Az 1983-ban, lakossági összefogással létrejött állatkertünk így a legrégebbi múltra visszatekintő állattartó hely hazánkban. 21 hektáros gyertyános-tölgyes elegyes erdőben helyezkedik el, mely közvetlenül kapcsolódik a Bükki Nemzeti Parkhoz, így területünk ízelítőt ad a Bükk hegység természetes élővilágából is.

Miskolci panziók

Miskolci panziók

Miskolctapolcán a barlangfürdőtől nem messze találhatja meg szállodánkat a Tapolca Fogadót. Kérjük, tekintse meg a honlapunkon található képgalériát. Az egész fogadó, és a szobák kialakításánál is nagy hangsúlyt fektettünk a családias, hangulatos kialakításra. Ennek köszönhetően vendégeink, akár egy temérdek szépséget tartogató tapolcai séta után is örömmel térnek vissza szállásukra, ami még kellemesebbé teszi a miskolci pihenést.

Műemlékeink

Műemlékeink

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30-ig épült együttest a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt különlegessé teszik freskókkal díszített helyiségei.

Rakaca víztározó

Rakaca víztározó

Rakaca az ország egyik legnagyobb hegyividéki víztározója, a horgászok paradicsoma. A Cserehát a vadászok ismert és kedvelt vidéke, ahol több vadászházis várja a megfáradt embereket. Érdemes ellátogatni ebbe a térségbe.

Rákóczi vár - Szerencs

Rákóczi vár - Szerencs

Az Árpád-hegy déli lejtőire felhúzódó kis középkori eredetű Szerencs falut és bencés apátságát - utóbbinak topográfiai helyzete nem teljesen tisztázott - 1558-ban foglalta el Némethy Ferenc tokaji kapitány. A hegy lábát körülölelő mocsár egyik kiemelkedésén építtette fel reneszánsz castellumát, felhasználva az apátság román és gótikus kőanyagának egy részét.

Ruszin Tájház

Ruszin Tájház

Komlóska lakói ruszin eredetűek. A hegyek övezte falunak lényegében nem is volt szántóföldje, erdei munkákból, az erdő termékeinek gyűjtögetéséből éltek. Ezt a szűkösséget tükrözi a tájház berendezése is. A berendezési tárgyak a miskolci Herman Ottó Múzeum tulajdonában vannak. A ház - ma ruszin tájház - a XIX. század elején készült fatalpakra, gerendavázzal és fonott, tapasztott (patics) fallal. Az épület az északi, magyar vidéki házak Közép- és Kelet-Európában elterjedt lakókamrás háztípusának lokális változatát képviseli. A szobában lévő tüzelőberendezés ma az egyetlen eredeti, ún. kabolás kemence az országban. A belső fűtésű, hasáb alakú kemence hatalmas teste a háznak nevezett szoba egynegyedét betölti. Szája a szobában van, a füst a fölötte lévő füstelvezető kabolán (fából és sövényből készült, sárral tapasztott kürtő) át távozik a pitvarnak hívott belépő helyiségbe. A pitvar hátsó felét fallal választották kamrának. A ház egy udvari bejáratú istállót is magában foglal.

Tuti menü