Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Sajó - Zsóry [5. oldal]
részletek »

Borsod-Abaúj-Zemplén megye linkjei képes leírás: Sajó - Zsóry [5. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: borsod.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 85 db
Sajó

Sajó

Sajó a Tiszának egyik jobboldali mellékfolyója, mely Gömör és Kishont vármegyében, a Fabova hegy aljában, három jelentéktelen főág egyesüléséből, 1294 m. magasságban ered. Ezen folyócskák egyike az u. n. Sós-völgyből (Szlanszka dolina) csörgedezik s innen a folyó Sav + jó neve, melynek a németben Salzach felel meg. A S. Dobsinán, Rozsnyón, Pelsücön s Tornalján át a gömöri szűkebb S.-völgyet (l. o.) alkotja, mely Csoltótól és Beretkétől mind jobban kitágul, s a vármegyében S.-Szt.-Péterig ér, ahol a S. a Rima vizével megerősödve DK-i irányt követ s Borsod vármegyében felveszi a Hernád és Tarca mellékfolyókat s miután 160 km.-nyi utat megfutott s a Bodva és Hejo vizekkel is megerősödött, Kesznyéten mellett ömlik a Tiszába. A S. torkolatánál 324,2 m. (1026 bécsi láb) magasságban foly. A folyó neve régi oklevelekben, kivált a XIII. században igen gyakran előfordul, emlegeti Béla király névtelen jegyzője, Rogerius és Kézai mester.

Sárospataki vár

Sárospataki vár

A mai várkastélyt és a hozzákapcsolódó város erôdítéseit eredeti alakjukban 1534 és 1542 között Perényi Péter építtette. A mohácsi csata után ugyanis az ô birtokába került a város és a XV. századi Pálóczi-várkastély, mely a város északi végén helyezkedett el. Ez utóbbi a pártharcok során, 1528 után romba dôlt. Perényi a középkori városközpontot bástyásvárfalövvel vétette körül, és e külsô vár délkeleti szegletében alakította ki új rezidenciáját, a 'belsô várat', rombusz alaprajzú várudvarból megközelíthetô reneszánsz lakótoronnyal. 1540-1542 között a várudvar keleti oldalán földszintes palotaszárny építésébe fogtak. A félbemaradt munkát Perényi Gábor fejezte be 1563-ban, s talán ô építtette atornyot kivülrôl körülölelô ötszög¾ elôvédbástyát, a 'párkányt' is. Magtalan halála után Patak a Szepesi kamara kezelésébe került 1567-ben. 1573-ban zálogbirtokként a Dobó család kapta, majd 1602-ben Dobó Ferenc halála után örököseié lett.

Szabó Lőrinc

Szabó Lőrinc

1900. március 31-én született Miskolcon, a vasútállomáshoz közeli Újvilág utcában (a későbbi Vörösmarty utca 49-es számú házban), egy csak - a csatornázás akkori hiányából következő - obszcén csúfnevén (Körül sz*ros) emlegetett város széli kocsma szomszédságában. Mára a kicsiny házak eltűntek, a Vörösmarty utcai lakótelepen a költőről elnevezett utcácska (Szabó Lőrinc sétány) és egy róla elnevezett általános iskola emlékeztet a szülőház helyére. A későbbi költő tulajdonképpen véletlenül született itt; édesapja mozdonyvezető volt, akit pihenésében zavart a környezet, ezért nemsokára továbbköltözött a család. Apja Szabó Lőrinc (1874-1946), mozdonyvezető. Az apai család névadó őseit a XVII. századig lehet visszavezetni: az első ismert ős, Szabó Mihály hadi szolgálataiért 1627-ben Gyulafehérvárott Bethlen Gábor fejedelemtől, gáborjáni előnévvel nemességet nyert. Az időben visszatekintve a családban volt lelkész, földbirtokos, Szatmár vármegyei jegyző. A költő apai nagyszülei gáborjáni Szabó Lőrinc (1830-1888) és milótai Baráth Terézia (1847-1928) voltak, tíz gyermekük született, de csak hat élt meg felnőttkort.

Szállás akciók - kedvező árak

Szállás akciók - kedvező árak

Fedezze fel Borsod-Abaúj-Zemplén megye nevezetességeit, pihenjen meg a lehető legkedvezőbb áron az év bármely időszakában. Gyermekekkel érkezők számára garantált kedvezmények, online alapú foglalási rendszer, árgarancia. Kapcsolódjon ki és élvezze a wellnessezés minden pillanatát. Foglalja le szállását a lehető legjobb áron.

Szállás Sátoraljaújhely

Szállás Sátoraljaújhely

Szállodánk a Hotel Hunor gyönyörű erdei környezetben a Zempléni hegyek lábánál található. Elhelyezkedéséből kifolyólag az ide látogató vendégek élvezhetik a hegyvidéki levegőt, a sétát vagy túrázást az erdőben, hallgathatják a madárcsicsergést, kipróbálhatják a bobpályát, a kalandtúraparkot és megnézhetik a Bambi Állatfarmot. Számtalan program szervezhető szállodánkból kiindulva itt a városunkban, esetleg más nevezetességet megtekintve a közelben. A Hotel Hunor négy csillagos szálloda, Zemplén egyik legjobban felszerelt wellness részleggel rendelkező szállodája. Vendégeink kényelméről gondoskodik a sokrétű wellness szolgáltatásunk, mint pl. szolárium, masszázs, uszoda, jakuzzi, szauna. Tartalmas szórakozásukat pedig a bowling, az asztali foci, a biliárd és tenisz biztosítják.

Szent István-barlang

Szent István-barlang

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. Az üreg a Bükk Nagy-fennsíkjának keleti peremén elhelyezkedő, Létrás-lápa-István-lápa térségéből a víznyelőkön keresztül a felszínről mélybe jutó karsztvíz által kialakított, időszakos forrásbarlang. A barlangot különleges, látványos oldásformák (pl. Mamut-fogsor, Anyóstorok) mellett gyönyörű cseppkőképződmények teszik feledhetetlen élménnyé.

Tiszaújváros Termálfürdő

Tiszaújváros Termálfürdő

A 2001-ben országos gyógyfürdővé minősített létesítmény 1200 méter mélyről jövő, 65 °C-os, viszonylag magas sókoncentrációjú -nátriumklorid és hidrokarbonát tartalmú- termális ásványvizet hasznosít. A víz elsősorban izületi, idült nőgyógyászati és urológiai betegségek kezelésében hatékony, de stresszoldó hatása révén bárkit kellemesen ellazít, aki pihenésre vágyik a rohanó hétköznapokban.

Tokaj - az aszú fővársoa

Tokaj - az aszú fővársoa

A táj különleges geopotenciálja abból adódik, hogy az érintkező tájak genetikailag és gazdaságilag nagyon különbözőek. A tökéletes síkságnak minősülő Alföld és az Északi-Középhegységhez tartozó vulkanikus eredetű Zempléni-hegység (Eperjes-Tokaji-hegység) találkozik itt. Maga a Tokaji-hegy (Kopasz-hegy) az Eperjes-Tokaji hegyláncnak az Alföldre mélyen előreugró, izoláltan álló vulkáni kúpja. 514 méter magas, meredeken emelkedik ki a 100 méter körüli tengerszint feletti magasságú csatlakozó síksági kistájakból (Bodrogköz, Taktaköz, Nyírség).

Tokaj-hegyaljai borvidék

Tokaj-hegyaljai borvidék

A Tokaj-hegyaljai borvidék vagy Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék (röviden Hegyalja, Tokaj-Hegyalja vagy Tokaji borvidék) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.

Hirdetés
Tokaji Aszú

Tokaji Aszú

A Hegyalját és Magyarországot világhírűvé tevő nedű a világ legnemesebb édes bora. Az aszúkat a töppedő szőlőszemek botrytises, nemes rothadásnak eredményeként létrejött speciális szemekből, különleges eljárással készítik., kizárólag a legjobb évjáratokban, amikor ezt az időjárás megengedi. Az aszúbor minőségének meghatározására a boron feltűntetett puttonyszámmal jelölik. Ez a szám azt mutatja meg, hogy a 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó 'puttonyból' hányat kevernek egy-egy gönci hordó musthoz. A puttonyok száma alapján 3, 4, 5 és 6 puttonyos aszúborokról beszélhetünk, amely szám jellemzően általában mind magasabb minőséggel és nagyobb édességgel párosul.

Tokaji borok

Tokaji borok

Tokaj-hegyalján a négy alapbor mellett (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta) nemes borkülönlegességeket is készítenek. Voltaképpen ezek alapozták meg a borvidék világhírét. E borkülönlegességek körébe tartozik a Szamorodni (száraz és édes), az Aszú (3-6 puttonyos), valamint az Aszúeszencia, Eszencia, Fordítás és Máslás. Ezeket a kategóriákat és meghatározásokat a magyar bortörvény - azaz az 1997.évi CXXI.törvény - rögzíti.

Tokaji Múzeum

Tokaji Múzeum

A Tokaji Múzeum 1962-től tájmúzeumként működik. A tokaj-hegyaljai konferenciák hagyományos szervezője és egyben legfőbb tudományos bázisa. Jelenlegi állandó kiállítását 1985-ben nyitotta meg egy felújított, műemlékileg helyreállított épületben, mely egykoron görög kereskedőház volt. A múzeum gyűjtőköre a tokaji vonatkozású történelmi, néprajzi és képzőművészeti emlékekre terjed ki. A gyűjtemény első egységét képező egyháztörténeti emlékek - melyek Béres Béla tokaji esperes-plébános révén kerültek a múzeumba - két nagy részre tagolódnak. Változatos tárgyegyüttes reprezentálja az észak-magyarországi provinciális barokk egyházművészetet (festmények, korpuszgyűjtemény, iparművészeti anyag). A mintegy másfél száz darabot számláló értékes ikongyűjtemény és a hozzá kapcsolódó iparművészeti jellegű liturgikus tárgyegyüttesek pedig a hazai metabizánci emlékanyagról adnak átfogó képet. Mindezt német ősnyomtatványok és a nagyszombati nyomda híres termékei gazdagítják tovább. A néprajzi gyűjteményt a tokaj-hegyaljai szőlő és borkultúra tárgyi emlékei képezik. Jelentős számban találhatóak meg benne a szőlőművelés hagyományos eszközei. Külön egységet képeznek a kádár mesterség műveléséhez szükséges szerszámok. A gyűjtemény tartalmaz még a bor tárolásával és szállításával kapcsolatos emlékeket is.

Vályi K. András

Vályi K. András

1789-től a kassai tankerület tanfelügyelője, 1791-től haláláig a pesti egy.-en az akkor létesített magyar nyelv és irodalom tanszék tanára. Mo.-ról készített leírásában betűrendben ismerteti az ország városait és falvait földrajzi, gazdasági, nemzetiségi stb. vonatkozásban. Mo. térképét is kiadta (1798).

Wellness Szálloda

Wellness Szálloda

Magyarország igazán gazdag gyógyvizekben, gyógy- és thermálvíz készletei alapján Európa országai közül egyedülálló, az egész világon pedig az 5. helyet foglalja el, így Magyarország idegenforgalmának nagyrészét képezi a gyógy és wellness turizmus. A Zsóry Hotel Fit wellness szálloda, csodás wellness hétvége megoldásokkal várja Önt és családját, munkatársait és üzleti partereit.

Zelk Zoltán

Zelk Zoltán

Falusi kántor fia. Miskolcon végzett négy elemi és két gimnáziumi osztályt. 1919-től családjával Budapesten élt, apja halála után 1920-tól kereskedőinas volt, 1921-től Szatmárnémetiben dolgozott tovább. Részt vett az erdélyi ifjúmunkás mozgalomban. 1925-ben Kassák Lajos közölte első versét (Valaki) a 365 c. lapjában, majd néhány versét a Munka és a Dokumentum c. folyóiratában tette közzé.

Zsani Művek

Zsani Művek

Sziasztok! A blogomban főleg süthető gyurmából készült ékszereket, figurákat, kulcstartókat, könvyjelzőket szeretnék bemutatni. Remélem majd elnyeri tetszéseteket! :) Látogassátok az oldalamat.

Zsóry Strandfürdő

Zsóry Strandfürdő

Látogasson el a Mezőkövesd közponjától 4 km-re fekvő Zsóry Gyógy- és Strandfürdőbe! A 11 hektáros gyönyörűen parkosított fürdő 12 medencével rendelkezik. A szórakozást, felfrissülést hullámmedence, élményelemekkel gazdagított felnőtt- és gyermekmedencék szolgálják. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben 3 különböző hőfokú gyógymedence, uszoda, pezsgőfürdő, szauna és gyógyászati részleg áll a vendégek rendelkezésére. A kalcium - magnézium - hidrogén-karbonátos szabad szénsavat tartalmazó, magas szulfidkén tartalmú hévíz több, mint 60 éve áll a gyógyulás szolgálatában; 1968 óta pedig hivatalosan is gyógyvíz minősítésű, amely alkalmas reumás megbetegedések, ízületi kopások, sérülések, ortopédiai műtétek gyógyítására, kezelésére. Javítja az anyagcserét, fokozza a szervezet ellenálló képességét. A Zsóry-fürdő szolgálja ki 1986 óta a 2006-ban közel kétszáz ágyassá bővített Mozgásszervi Rehabilitációs Központ balneológiai kezelésre beutalt betegeit is.

Tuti menü